Moje seznámení s kakaovými boby

1901937_10205860833191530_7318890125981444951_n

To jsem takhle šla jednou koupit dětem svačinu a narazila jsem na na slunci sušené nedrcené kakaové boby z peru.

Znáte je? Měli jste je? Pokud ne, tak vřele doporučuji. Kakaové boby se dají v našich podmínkách sehnat už celkem lehce, spousta obchodů se zdravou výživou je má v nabídce

Co byste měli vědět předem, než si kakaové, nepražené boby koupíte? A co jsem nevěděla já a teď už vím a tak Vám to přednáším, abyste příště také věděli.

Jak takový kakaový bob vlastně vypadá. Většinou jsou k dostání boby drcené, ale já jsem ve Freshi narazila na boby nedrcené. Takový usušený kakaový bob je asi 2 cm velké, tyto jsou dokonce neloupané, takže jsou pokryty  růžovým obalem, který se dá velmi snadno sundat a když tak učiníme, najdeme pod ním krásně tmavě hnědý, tvrdý jako ořech, bob.

První co Vás překvapí je vůně, Sušené kakaové boby totiž voní dost nakysle.  No dost ne, když je vyndáte ven ze sáčku tak se ta kyselost rozptýlí, ale pokud je necháte uzavřené v krabici nebo v sáčku, vždy po otevření ucítíte kyselou vůni. Jestli tak voní i nesušené boby, nevím, neměla jsem tu čest mít v ruce čerství kakaový bob, jestli někdo z Vás ano, budu ráda, když nám všem o tom poreferujete. Po chvíli čuchání se Vám připomene ale i čokoláda (zvláště pokud vyndáte jeden bob ze sáčku a dáte si ho přímo k nosu

Poté co si bob prohlídnete a očicháte se ůžete rozhodnout že ho okusíte. Udělejte to! Nic takového jste pravděpodobně v puse ještě neměli. Chuť je velmi intenzivní, ale nečekejte, že když si dáte do pusy 100%  kakaový bob bude chutnat jak 80% tmavá čokoláda. To ani omylem. Dokonce ani jako ta 95% čokoláda to nechutná. Chutná to jako… Jako nějaký druh oříšku, který je několikrát obalený v čistém kakau.  Chuť se vyvíjí, mění směr a je vlastně dost těžké popsat ji. Pamatujete, jak jsem psala o vůni? Tak to platí i o chuti. Je mírně nakyslá. Ale od začátku, nejdříve to nechutná nijak, vážně, je to jakoby jste chroupaly něco bez chuti, pak přijde kyselá chuť, hořká chuť, pak někde vzadu ucítíte chuť holandského kakaa, ale jen tak na vteřinku ani ne a pak je to trpké. Ale, jakmile si to nasypete do mističky a vezmete večer k televizi tu mističku sníte. Ale vezměte si se sebou pro jistotu i tekutinu, zkoušeli jste si někdy dát lžičku holandského kakaa?  Víte co myslím, že?

A proč byste vlastně měli jíst sušené kakao? Ne nadarmo se jim říká „Potrava bohů“, podle indiánů a také jsou řazeny do „SUPERPOTRAVIN“ . Obsahují a jsou vynikajícím zdrojem: hořčíku, železa, manganu, síry, mědi, zinku. Také má extrémně vysokou hodnotu antioxidantů. Nasycený tuk, který obsahují nepodporuje tvorbu cholesterolu, působí jako doplněk stravy při léčbě diabetu nebo vysokého krevního tlaku. Jsou také považovány za nejlepší přírodní antidepresivum a podporují imunitní systém.

Nečekejte rozplývající se pralinku, to co budete jíst nepřipomíná čokoládu, a budete si občas říkat: Jak je možné, že z tohoto se dělá tak vynikající věc jako je čokoška? Ale stojí to za to a po několika zkouškách dojdete na to, že se to vlastně dá a jak čas poplyne, tak už Vám to ani nepřijde.

A na závěr, rozhodně doporučuji se podívat na další nabídku věcí od Health link, nemají toho málo a jsou to samé špica věci.

Usmívejte se játry 😉 Šárka

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s