Tažený štrůdl

Vůně jablek, chuť skořice, rumu, ořechů a cukru, k tomu čaj nebo bílá káva a hned je za oknem vlídněji i když zrovna řádí sněhová bouře. Já se už jen při představě štrúdlu vracím do dětství. Moje maminka umí vynikající štrúdl a málo kdy se jí nepovede. No jo, léta zkušeností.

Tažený štrúdl měl rád dokonce i Karel Čapek

V tomto receptu je velmi důležité to slovíčko TAŽENÝ, protože to nám oznamuje že štrúdl nebude z lístkového těsta ale z taženého.

Lístkové těsto si nechám někdy na později, dají se z něj udělat lepší a chutnější zákusky a dobroty ke kávě a navíc, taženej štrúdl je prostě taženej štrúdl, to musí vědět každý.

Recept na těsto možná patří k těm složitějším, ale když se budete držet předpisu a rad mělo by se Vám povést. Když ne, nevadí. Cvičení dělá mistra.

  • Při taženém těstě použijte pouze kvalitní hladkou výběrovou, která má vysoký obsah lepku.
  • Ruce i vál mějte stále od mouky a těsto tahejte velmi opatrně ať se vám nepotrhá. Vůbec se snažte s tahaným těstem pracovat velmi pomalu a opatrně, Není kam spěchat.
  • Pokud se Vám těsto nedaří natahovat, Nechte ho rozválené cca 10 minut odpočívat a pak to zkuste znovu. – lepek se musí pořádně aktivovat a společně s octem začít pružit.

Těsto:

250g hladké mouky

špetka soli

2 žloutky

120ml vody

1 polévková lžíce jablkového octu

Náplň:

4 velká jablka nastrouhaná (já dávám i se šlupkou)

šťáva z jednoho citronu

60g strouhanky

50g cukru

Balíček vanilkového cukru 

lžička skořice

50g rozinek namočených v rumu

50g vlašských ořechů

máslo na pomazání

cukr na posypání

Mouku prosejeme se solí, přidáme žloutky a vlažnou vodu s octem. – Držte se zásady, že přilijete trochu vody a octu, promícháte a podle konzistence přidáváte dál. Každá mouka saje jinak, hodně záleží na tom odkud je, jaké bylo léto a podobně, takže tekutinu vždy po troškách.

Až vypracujeme těsto přikryjeme ho utěrkou a necháme odpočinout.

Po 30 minutách  těsto rozválíme na plát, přikryjeme nahřátou, ale ne horkou utěrkou a necháme odpočívat dalších 15 minut.

Potom ho přeložíme na pomoučený ubrus, nebo větší kus plátna a hřbetem ruky budeme vytahovat na tenký plát. – To znamená, že na plát těsta položíme ruce dlaněmi vzhůru a střídavě jednou a druhou rukou, těsto odtahujeme od sebe až nám vyjde tenoučký plát.

Plát potřeme částí roztopeného másla a na něj nasypeme strouhanku, nemělo by jí být málo, ale ani moc. Potom rozložíme jablka, posypeme cukry, skořicí, rozinkami a ořechy. Pomocí ubrusu smotáme závin. 

Všechny spoje pomažeme máslem kraje založíme a ohneme dospod.

Potřeme zbylým máslem, a vložíme na plech a do trouby, kterou jsme si zahřáli na 180°C.

Pečeme přibližně 40 minut a během pečení ji ještě 2x potřeme máslem a po upečení ještě teplou posypeme cukrem.

Ať se povede a dobrou chuť!

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s