Křehký jablečný koláč se zázvorem

Těsto se Vám povejde do formy která má stejný nebo podobný obsah jako kulatá forma průměrem velikosti 25cm. Koláč je hodně sladký, nádherně voní a zázvor ucítíte až na konci sousta a bude Vás v těchto mrazivých dnech krásně zahřívat.


Křehké těsto má rádo chlad, i máslo přidávejte poloměkké a pracujte s co nejchladnějšíma rukama a třeba klidně i při otevřeném okně (nebo ledničce, jestli je léto). Máslo v těstě by se totiž nemělo nikdy úplně rozpustit.

Ingredience:

Těsto:

 240g hladké mouky

80g krupicového cukru

120g másla

lžička vanilkového cukru

štipka soli

1 vajíčko

Náplň:

4 větší jablka

2 cm zázvoru nebo lžíci sušeného zázvoru

lžičku anýzu

2 lžičky agaru

4 lžíce medu

100g cukru


Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a rukama umísíme krásnou žlutou kouli, kterou dáme na 30minut odpočinout do lednice.

Mezitím si oloupeme jablka a zázvor. Zázvor nastrouháme a jablka nakrájíme na nám milé kousky. Kdo nemá oblíbené tvary kousků jablek, velmi efektní jsou měsíčky. 

Ty následně zalijeme medem, zasypeme kořením, cukrem a agarem a promísíme.


Po 30 minutách z části těsta vyválíme plát, který bude stejně velký jako dno formy, propícháme ho vidličkou a dáme péct na 15 minut při 200°C. 

Vyndáme z trouby a tu necháme otevřenou, musíme totiž snížit teplotu na 150°C.

Ze zbytku těsta vyválíme pruh, který dáme okolo dokola formy. Vykydneme tam jablečnou náplň a dáme péct na 150°C na 50 minut.

Po upečení dejte vychladnout okamžitě na mřížku. Jinak se Vám těsto zespoda zapotí a přilepí k formě.

Koláč nechte kompletně vychladnout, agar tak udělá své a ze štávy z jablek bude želé.

Užijte si chladné večery a dobrou chuť!

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s