Jablečný koláč obráceně

Nedivte se, dostala jsem od tchánovců spoustu jablek, takže všechno sladké teď u nás jablka použila.

Proč obráceně? Úplně jednoduše proto, že se peče jablkama, která jsou pokryta těstem. Po upečení se koláč vyklopí a TRADÁ! Koláč se může podávat. Vynikající je samozřejmě ještě teplý se šlehačkou.


Porce mnou upečená je pro tři lidi. Těsto je piškotové bez tuku. Počítejte s tím, že už Vám skoro vůbec ‚nenakyne‘ (stejné těsto se používá na rolády), Já ho nedělám ani moc sladké – v původním receptu je 80g cukru moučky a přidává se do sněhu, já používám dvě lžíce medu a přidávám do žloutkové pěny. Máte-li tedy radši sladší, přidejte si medu více.

Také v tomto koláči nahrazuji hladkou mouku, hrubou, lépe pak na jablkách sedí.

Těsto nesmí být tekuté, má spíše konzistenci pěny, kterou budeme na jablečný základ pokládat.

Ingredience:

3 vejce rozdělené na žloutky a bílky

100g hrubé mouky

2 polévkové lžíce medu

kůra z 1/2 citronu

vanilkový cukr

třtinový moučkový cukr

4 jablka

hrst rozinek

lžička chia semínek (nemusí být)

skořice

tuk na vymazání formy

mouka na vysypání

Z bílků a vanilkového cukru si ušleháme tuhý sníh. Cukr, ale do bílků přidávejte až ve chvíli kdy budete mít tekutou pěnu, jinak se vám hustý sníh vyšlehat nepodaří. 

Ze žloutků a medu ušlehejte pěnu a opatrně do ní zamíchejte sníh. Nakonec po troškách přidávejte mouku. Těsto dobře promíchejte, ale zároveň buďte co nejjemnější aby vám nespadl sníh.

Jablka nakrájíme podle libosti, já zvolila na 1/4 a poté na plátky. promícháme s rozinakama, chia a skořicí. Naskládáme na dno formy (já použila srnčí hřbet / chlebovou), kterou máme vymazanou tukem, dno vysypáno cukrem a okraje moukou.

Na jablečnou směs navrstvíme těsto a cca minutu formou jemně kvrdláme do stran –  to aby se těsto vyrovnalo a zateklo do všech zákoutí kam se dostane.

Pečeme při 180°C přibližně 20 minut. Během pečení troubu neotvírejte, jinak vám i to málo těsta spadne a slepí se dohromady.

Po upečení necháme chvilku chladnout ve formě poté vyklopíme na mřížku. Před překlopením se ale ujistěte, že jsou všechny okraje volné = obřízněte koláč kolem dokola formy nožem.

Pak už je jen na Vás jestli ho sníte ještě za tepla nebo vydržíte čekat na vychladnutí. U nás jsem měla co dělat abych ho vůbec stihla vyfotit a kousek na mě nezbyl ani jeden. takže příště rovnou dvojnásobné množství.

Dobrou chuť!

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s