Hlívkulajda

Kdo by neměl rád Hlívu, za pár korun z ní uděláte velkou parádu. Spousta lidí jí má ráda obalovanou, ale já se tentokrát pustila do polévky, která se tak trochu podobá kulajdě, jen v ní chybí kopr. Ale klidně si ho tam dejte.


Ingredience:

300g Hlívy

4-5 brambor

1 menší cibule

500ml zakysané smetany

2 lžíce octa

1 lžíce hladké mouky 

1 lžíce oleje

5 kuliček černého pepře

2 bobkové listy

kmín a sůl

vejce


Nakrájenou Hlívu spolu s bramborami uvaříme v litru osolené a okořeněné vody do změknutí.

V hrnci na oleji osmažíme cibulku do sklovista. zaprášíme moukou a když se nám začne odlepovat vlijeme brambory s Hlivou i vodou ve které jsme je vařili. Přidáme ocet, povaříme a po cca 5 minutách přidáme smetanu.


Kulajdu servírujeme se ztraceným, nebo natvrdo uvařeným vejcem. Kdo má jak rád.

Kdo neví, jak se dělá ztracené vejce postup je takovýto:Na jedno vejce použijete 1-2 lžíce octa, vodu, vejce

Vejce si rozklepněte do mělké mísy.

V širokém hrnci nebo hluboké pánvi si ohřejeme vodu na cca 80°C (na dně se začínají dělat malé bublinky) a vytvoříte vír – čím širší hrnec tím déle vír vydrží. A teď nastává ta finta. Postupy jsou dva, mě se osvědčil ten, kdy vejce rozklepnu do mělké misky, kde mám připravený ocet a potom to celé najednou vliji do středu víru. Přidám jednu otočku navíc a vařím 4 minuty.

Oficiální postup mluví o vlití octu do vody a pak přidání vejce.

Vejce se vyndavá buď lžící na těstoviny nebo obracečkou.




Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s