Křehký koláč s mascarpone

koláč s marcarpone

 

Na koláč můžete samozřejmě použít jakékoliv ovoce, ale v tomto případě se nezalévá želé, takže bych asi vynechala jablka, zavařované nebo rozmražované. Také je lepší volit spíše kyselejší ovoce, protože jak si všimnete později, do náplně jde jedno skoro celé kondenzované mléko, takže potřebujete něco co Vám tu sladkost vyrovná.
Zaručuji Vám ale, že je tak dobrý, že jak ho dáte na stůl, bude vmžiku pryč. takže na dietu pozor. My jsme s dětmi byli schopni sníst půlku ani to nemrklo. A teď jen horko těžko odolávám uždibování.

.Těsto
150 g hladké mouky
30 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
40 g moučkového cukru
90 g vychlazeného másla
1 žloutek
špetka soli
3 lžíce ledové vody

Pečeme na 160°C cca 30 minut

Všechny ingredience velmi rychle promícháme a dáme vychladit do lednice. Po 30 minutách chlazení vyválíme z těsta teký plát a ten přeneseme do formy z okrajem o průměru 23cm a vyženeme si nahoru stěnu koláče. – těsto přenášíme na válku = sjedeme válkem k hornímu okraji těsta, přehneme přes válek, prstami potočíme s válkem, abychom co největší kus těsta opatrně dostali na něj, zachytíme a přeneseme na válek.

Korpus vyložíme pečícím papírem a vysypeme, například fazolemi. Ty po 15 minutách můžeme vyndat. Jde nám o to, aby nám těsto při pečení nezkopcovatělo. též si pohlídejte v prvních 5 minutách, padající stěny.

Náplň
250 g mascarpone
200 g slazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
400 g rybízu
1 vrchovatá lžíce mandlových plátků

Když je korpus upečen, necháme ho vychladnout do té míry, abychom na něm udrželi ruku. Zatím co chladne si z mascarpone, mléka a vajíček vzmícháme krém. Tím vylijeme vnitřek korpusu, formu přikryjeme alobalem a dáme opět péci na cca 15-20 minut na 160°C až nám krém ztuhne.

Necháme vychladnout na mřížce a posypeme ovocem podle našeho výběru a můžeme zasypat mandlemi.

Kdo nechce utrácet za mascarpone, stejně dopře mu poslouží naše dobrá česká Lučina.

Jdu si natočit vodu a dám si ještě kousek.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s